Gerda 25 jaar coach en 44 jaar in het vak!


Gerda begon als 9-jarige te twirlen bij Excelsior Oostendorp, samen met haar tweelingzus Ria Spaan-Tichler. Zij had al snel door dat zij meer in haar mars had, dan alleen een majorette te zijn.

Zij ging aan de studie en na 5 jaar behaalde zij bij de KNMO haar instructrice diploma. Een pittige studie met psychologie, methodiek, choreografie en nog veel meer. Op haar 15e was zij instructrice bij Excelsior en bracht verschillende pelotons/teams/solisten naar de topklasse. Op een Festival in ’t Huiken werd Gerda benaderd door Gerard Wolf, toendertijd secretaris van de Young Stars Wezep, met de vraag of zij bij hun ook instructrice wilde worden. Gerda vond dit wel een uitdaging, en helemaal omdat Excelsior en de Young Stars best wel concurrenten van elkaar waren.
25 jaar geleden werd zij instructrice bij de Young Stars, die na een naamsverandering nu luisteren naar de naam Twirlvereniging Majofique.


Drie avonden in de week trainen van 6 tot 10 uur. Daarnaast deed Gerda ook nog fanatiek mee met beide pelotons, trio met haar zus Ria en Henriette Schutte en duo met Sandra Eijbrink. Er zijn heel wat podiumplekken behaald met deze optredens en dan in de Ere-divisie. Ook vele bekers als miss-majorette behaald tijdens de defilés, die er nu jammer genoeg niet meer zijn. Vroeger gingen wij met een bus naar de wedstrijden en voor de wedstrijd was het defilé. Negen van de tien keer ging de tambourmaitreprijs, de missmajoretteprijs en de defileerprijs naar Excelsior Oostendorp. Dit waren geweldige momenten om nooit meer te vergeten vertelt Gerda.
En er kwam een derde vereniging tijdelijk bij. Samen met haar duo partner Sandra Eijbrink werd zij ook instructrice van Concordia Oldebroek. Het is haar lust en haar leven, maar haar gezin komt op nummer 1. Zonder haar man was dit ook allemaal niet mogelijk geweest. Hij was ’s avond bij de kinderen, zodat Gerda les kon geven en wedstrijden op de zaterdagen kon draaien.

Na enige tijd was er een vervangster voor Concordia Oldebroek en vijf jaar geleden besloot Gerda om nog met 1 vereniging door te gaan. Dit was een moeilijk besluit, maar goed om dit te doen.
Het was allemaal teveel, elke avond van huis om les te geven. En om je passie door te geven, moet jezelf ook stevig in je schoenen staan. Gerda vindt het belangrijk dat de dames die zij les geeft het naar hun zin hebben. Wij zijn niet alleen prestatiegericht, maar hebben ook heel veel plezier tijdens de trainingen.

Met Majofique staan wij regelmatig op het NK solistisch of als team. Dus dat zegt wel wat! Mijn dochter Kim Spaan twirlt ook alweer 16 jaar, eerst bij Excelsior Oostendorp en toen is zij vijf jaar geleden met mij meegegaan. Erg trots op haar wat zij allemaal in deze sport heeft bereikt. Kim helpt mij met het maken van routine’s. Net als in elke sport wordt de lat steeds hoger gelegd. En ik word er ook niet jonger op. Fijn om als moeder en dochter dit te kunnen doen. Naast het maken van routines helpt zij ook mee als hulptrainster bij Majofique net als Jolanda van Gelder (mede-coach), Aylaine Spaan en Jacqueline vd Berg. Samen (en met een geweldig bestuur op de achtergrond) proberen wij de naam Majofique hoog te houden in de twirlwereld.

Twirlen is niet alleen met een baton (stokje) draaien, er komt veel meer bij kijken.
Ballet, dans, acrobatiek en dan combineren met de baton. En voordat wij op wedstrijden kunnen, heb ik veel leuk werk. Eerst muziek uitzoeken, daarna de muziek knippen en plakken voor de juiste tijd. Dan kan de routine gemaakt worden. Ik tel deze eerst helemaal uit, dan luister ik dagelijks de muziek en zie ik al van alles voor mij qua choreografie en wat de dames aankunnen. Nadat de routine op papier staat leer ik het de dames. En het geeft altijd weer een goed gevoel om de dames twirltechnieken aan te leren die zij nog niet kunnen. De één is sneller met aanleren dan de ander. En als iedereen het uiteindelijk kan en je ziet ze stralen op de wedstrijdvloer, dan ben ik trots! Dat is iets waar ik voor sta.

Nu na 44 jaar ben ik er nog steeds vol van en wil zeker nog een aantal jaren doorgaan met deze geweldige sport. Zonder leden gaat dat natuurlijk niet lukken en dat zou erg jammer zijn.


Lijkt het je leuk om ook twirlster bij Majofique te worden? Draaien met een baton, een mooi pakje en veel glitters? Kom dan vanaf 1 september op een dinsdagavond, een kijkje nemen.  I.v.m. de verbouwing van de Erica Terpstrahal trainen wij tijdelijk in het MFA op ’t Harde vanaf 1 september 2020. Mochten de sporthallen in september nog niet open mogen dan trainen we buiten aan de Middeldijk 12 in Hattemerbroek.